Cukrář
Neodkážeš projít kolem cukrárny, aniž bys nakoukl do výlohy? Ze všech těch dezertů a sladkostí se ti točí hlava? Baví tě mravenčí práce a máš cit pro detail? V tom případě jdi na Cukráře! Naučíš se vyrábět ty nejlahodnější dezerty. Čekají tě osvědčené klasiky i nejmodernější světové postupy. Hravě zvládneš připravit sortiment pro malou kavárnu i okázalé svatební dorty.
Svoje dovednosti si můžeš rozšířit o další odborné kurzy – naučíš se třeba vařit lahodnou kávu nebo míchat koktejly. Rád měříš svoje dovednosti s ostatními? Můžeš se účastnit soutěží. Zajímá tě, co zrovna hýbe světem? Vyjeď na odbornou stáž do zahraničí.
KÓD OBORU
29-54-H/01
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Cukrář
DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední vzdělání s výučním listem
ZAKONČENÍ STUDIA
Závěrečná zkouška
DÉLKA STUDIA
3 roky
PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Kompletní informace o přijímacích zkouškách zde.
Proč jít na tento obor
Práce jako vášeň
Kurzy co se hodí
Kvalitní cenná praxe
Pokračuj ve studiu
Ve studiu můžeš pokračovat na nástavbovém oboru v oblasti podnikání.
Vyjeď se učit ven
Uč se od nejlepších
Změř síly s ostaními
Podnikej na sebe
Jak se uplatníš
Jako absolvent oboru se uplatníš v menších a středně velkých výrobnách cukrářských výrobků i hotelových cukrárnách. Můžeš rozjet cateringovou firmu a dodávat svoje dobroty na nejrůznější akce. Rád komunikuješ s lidmi? Práci najdeš i v cukrárně nebo kavárně.
A pokud chceš dělat věci po svém, otevři si rovnou vlastní podnik. Znalosti a dovednosti si pak můžeš rozšiřovat na nástavbovém oboru se zaměřením na podnikání.
Jako absolvent oboru od nás získáš Dodatek k osvědčení, tzv. Europass, v češtině i angličtině. Ten ti pomůže při hledání práce, brigády nebo při dalším studiu doma i v zahraničí. Více na www.europass.cz.
Co budeš umět
- Ovládneš technologické postupy a činnosti při výrobě cukrářských výrobků.
- Dokážeš připravit chutné restaurační moučníky.
- Zorientuješ se v provozu cukrářské dílny i cukrárny.
- Budeš vědět, jak zabalit, expedovat i uchovat výrobky.
- Naučíš se komunikovat se zákazníkem.
- Můžeš si rozšířit dovednosti v tebou vybraných kurzech.
Co se o nás říká
Sandra Mixová
Učitelka odborného výcviku na SSJS
Absolventka oborů Hotelnictví a Cukrář
Při studiu maturitního oboru Hotelnictví jsem získala mnoho zkušeností a znalostí včetně praxe, při které se ve mně probudil zájem, více se ponořit do oboru cukrářství. Nemalou měrou k tomuto zájmu přispěl také studijní pobyt s praxí v hotelu na Sardinii, který škola pořádala. Po maturitě jsem tedy ještě absolvovala odborné předměty učňovského oboru Cukrář. Nyní předávám své zkušenosti dalším studentům tohoto oboru jako učitelka odborného výcviku. Moje práce je mým koníčkem.