studenti při praxi řezníka

Řezník – uzenář

Na salát tě moc neužije? Pořádný kus masa, voňavé klobásky, poctivá zabijačka – to je kam tě srdce táhne? Nebojíš se pracovat rukama a chceš řemeslo s tradicí? Studuj obor Řezník – uzenář. Naučíš se pracovat s různými druhy masa – od velkých jatečných zvířat, přes drůbež, ryby až po zvěřinu. Zvládneš maso bourat, upravovat i třídit. Budeš přesně vědět, jak masné výrobky skladovat, balit i expedovat.

Díky výrobě nakoukneš pod pokličku i kuchařině. Naučíš se obsluhovat i udržovat stroje a zařízení, která budeš k práci potřebovat. Vyznáš se v hygienických normách a předpisech při výrobě i skladování.


Stáhni si přihlášku

Podívej se na předměty

Jak probíhají přijímačky

KÓD OBORU
29-56-H/01

RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Řezník - uzenář

DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední odborné vzdělání s výučním listem

ZAKONČENÍ STUDIA
Závěrečná zkouška

DÉLKA STUDIA
3 roky

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Kompletní informace o přijímacích zkouškách zde.

Proč jít na tento obor

Jisté uplatnění


O uplatnění se bát nemusíš. Kvalifikovaných a kvalitních řezníků je málo a je po nich poptávka.

Zasoutěž si


Můžeš se účastnit soutěží a změřit svoje síly a schopnosti s ostatními.

Kvalitní cenná praxe


Nebudeš se učit kvanta teorie, u tohoto oboru je nejdůležitější praxe.

Pokračuj ve studiu


Pokud si budeš chtít dodělat maturitu, můžeš pokračovat ve studiu na nástavbových oborech.

Obor s tradicí


Budeš pracovat v oboru, který má úctu, tradici a respekt.

Uč se od nejlepších


Budeš se učit od profesionálů z oboru. V budoucím zaměstnání tě nic nezaskočí.

Široká škála dovedností


Naučíš se pracovat nejen s masem velkých jatečných zvířat, ale i ryb, drůbeže a zvěřiny.

Trochu kuchařiny


Díky výrobě masných výrobků získáš přesah i do kuchařiny.

Jak se uplatníš


Jako absolvent oboru se uplatníš v masném průmyslu při těžení a zpracování masa, při výrobě masných výrobků i u jejich prodeje. Práci najdeš na jatkách, v malých řeznictvích i velkých obchodních řetězcích. Můžeš se stát obchodním zástupcem nebo si po získání nezbytné praxe rozjet vlastní podnikání.

Pokud si budeš chtít rozšířit vzdělání, můžeš pokračovat na nástavbovém studiu zaměřeném na potravinářství nebo podnikání.

Co budeš umět


  • Budeš vědět, jak nakládat s velkými hospodářskými zvířaty, drůbeží, rybami i zvěřinou.
  • Naučíš se technologie zpracování i skladování masných výrobků.
  • Budeš ovládat balení a expedici výrobků.
  • Zvládneš se orientovat v hygienických normách i nařízeních.
studenti při praxi

Co se o nás říká

medailonek macková

Ing. Michaela Macková

Vedoucí výroby v Kosteleckých uzeninách

Absolvent oboru Řezník – uzenář

Učiliště jsem vystudovala v Táboře v oboru řezník - uzenář, po vyučení jsem si udělala maturitu v oboru technologie potravin a zpracování masa. Po maturitě jsem nastoupila na vyšší odbornou školu mlékárenskou v Kroměříži na obor technologie potravin. Po absolvování vyšší odborné školy jsem nastoupila na UTB ve Zlíně na obor technologie potravin, toto studium jsem zakončila vysokoškolským titulem inženýr. Aktuálně pracuji jako vedoucí výroby v Kosteleckých uzeninách v závodě v Plané nad Lužnicí a zodpovídám za celý provoz. Práce mě baví a je pestrá.

Chceš studovat tento obor?

Zjisti, jak na to