studentka při praxi barmana

Gastronomie

Steak připravíš bez chybičky přesně podle přání zákazníka? Crème brûlée má vždycky perfektní krustu? A už moc dobře víš, že bez pořádného vývaru si v kuchyni ani neškrtneš? Svou profesi máš v malíčku, tak se posuň zas o kousek dál. Na oboru Gastronomie zjistíš, co obnáší být šéfkuchařem. Naučíš se orientovat v ekonomice podniku i účetnictví. Budeš vědět, jak vést provoz, abys končil měsíc s co nejlepším výnosem. Seznámíš se s legislativou, kterou musíš a zvládneš i komunikaci s úřady. Osvojíš si manažerské dovednosti, díky kterým dokážeš vést tým, zvládat krizové situace i správně motivovat své kolegy či zaměstnance.

Hned v prvním ročníku tě čeká odborná praxe na vedoucí pozici, kde si všechno vyzkoušíš na vlastní kůži. Nejsi ten typ, co by chtěl usnout na vavřínech? Poměř svoje dovednosti na nejrůznějších soutěžích a zjisti, kde máš mezery nebo se inspiruj. Přihlas se na Gastronomii a staň se mistrem svého oboru.


Stáhni si přihlášku

Podívej se na předměty

Jak probíhají přijímačky

KÓD OBORU
65-41-L/51

RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Gastronomie

DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední vzdělání s vyučením i maturitou (nástavbové studium)

ZAKONČENÍ STUDIA
Maturitní zkouška

DÉLKA STUDIA
2 roky

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Kompletní informace o přijímacích zkouškách zde.

Proč jít na tento obor

Ovládneš moderní gastronomii


Pronikneš do tajů moderní gastronomie. Zjistíš, co hýbe oborem i jak zaujmout zákazníka, aby se rád vracel.

Změř síly na soutěžích


Můžeš se zúčastnit nejrůznějších soutěží. Zjistíš, jak si vedeš a získáš nové zkušenosti i inspiraci.

Praxe na vedoucích postech


Od prvního ročníku tě čekají praxe na vedoucích pozicích. Všechno, co se naučíš si i hned vyzkoušíš.

Pokračuj ve studiu


Ve studiu můžeš pokračovat na vyšších odborných i vysokých školách v oborech hotelnictví, turismus nebo ekonomie.

Buď teamleader


Zvládneš vést tým, ať už v roli vedoucího pracovníka nebo majitele provozu.

Zkroť účetnictví a čísla


Naučíš se orientovat v ekonomice, účetnictví i daních. Budeš mít přehled o tom, jak se podniku vede, hravě podáš daňové přiznání a nezaskočí tě ani komunikace s úřady.

Ovládni marketing


Pronikneš do základů marketingu. Budeš vědět, jak propagovat svůj podnik, jak oslovit zákazníka i jak se odlišit od konkurence.

Orientuj se v paragrafech


Seznámíš se s veškerou legislativou, kterou potřebuješ pro vedení podniku. Budeš tak mít výhodu při podnikání.

Jak se uplatníš


Jako absolvent oboru se uplatníš ve vedoucích pozicích gastronomických provozů. Je jen na tobě, jaké odvětví tě láká. Zvládneš vést restauraci stejně jako rychlé občerstvení nebo provozovnu společného stravování. Neztratíš se ani v penzionech nebo hotelích.

Sníš o vlastním podnikání? Směle do toho. Pokud budeš chtít dál studovat, můžeš se přihlásit na vyšší odbornou nebo vysokou školu.

Co budeš umět


  • Budeš znát principy vedení stravovacího provozu.
  • Dokážeš se orientovat v ekonomice, účetnictví i legislativních nařízeních.
  • Naučíš se základy marketingu.
  • Dokážeš vést tým lidí, efektivně komunikovat a organizovat.
  • Budeš se orientovat v ekonomice, účetnictví i daních.
  • Zvládneš komunikovat s úřady a podat daňové přiznání.
studentka při praxi

Co se o nás říká

medailonek horecký

Ing. Jiří Horecký, Ph.D., MBA.

Prezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR

Absolvent nástavbového maturitního studia oboru Společné stravování (dnes Gastronomie)

Vystudoval obchodní management na Nottingham Trent University, nebo veřejnou správu a regionální rozvoj na České zemědělské univerzitě v Praze. Pracoval jako ředitel Farní charity v Táboře, nebo ředitel G-centra Tábor. V letech 2013 a 2017 byl zvolen prezidentem Unie zaměstnavatelských svazů ČR. Je držitelem ceny Osobnost roku 2007 v sociálních službách.

Chceš studovat tento obor?

Zjisti, jak na to